Zelený čaj, známý pod přívlastkem čaj věčného života nebo čaj bohů, je nápoj připravovaný z listů čajovníku, patřícího do čeledi Theaceae (čajovníkový). Čajovník z botanického hlediska považujeme za stálezelený keř, přirozeně dorůstající do výšky 5 až 15 m, výjimečně až 30 m. Avšak na plantážích se keře kvůli lepší dostupnosti a pohodlnosti při sklizni čajových lístků udržují do výšky pouze okolo 1m, což příznivě ovlivňuje úrodnost.
Čaj vzniká zpracováním listů čajovníku. Ty jsou dlouhé od tří do dvaceti centimetrů a široké mezi jedním až deseti centimetry. Vyvinuté listy jsou tlusté, ale hladké a s krátkou stopkou. Čajové listy se na plantážích sbírají ručně několikrát do roka, obvykle od jara do podzimu, v některých oblastech i po celý rok. Za nejcennější se pokládají mladé a menší lístky při špičce výhonku a pupen. Nejkvalitnější čaje jsou vyráběny pouze ze dvou vrchních lístků a pupenu.
Zelený čaj má velmi příjemnou vůni a lahodnou chuť. Následkem významného obsahu aromatických látek a tříslovin má silnější fyziologické účinky než černý čaj, od kterého se různí vzhledem, chutí, jakostí i celým výrobním procesem. Zpracování spočívá v mechanickém narušení čajových listů, zatímco oxidace je vlivem tepla rychle ukončena. V Japonsku převládá sušení na slunci nebo horkým vzduchem, avšak v Číně na zastavení oxidace využívají převážně sušení na páře.
Historie a výskyt
Stará lidová čínská báje říká, že čaj objevil před 5000 lety čínský císař Šen-nung, velký vyznavač pití převařené vody, kterému na jedné z cest do kotlíku při vaření vody padli listy čajovníku.
Legendární původ divoce rostoucího čajovníku je v Číně. Dodnes se může pyšnit titulem největšího světového exportéra – více než 80% zeleného čaje pochází z Číny. Postupem času se čajovník domestikoval v Japonsku, Tchaj-wanu, Indonésii, Íránu, Pákistánu, Indii, Srí Lance, tedy na místech s vhodnými podmínkami pro pěstování. Nejlépe se mu daří v monzunovém podnebí, v subtropickém a tropickém pásu, roste na kyselých půdách, od hladiny moře až do nadmořské výšky kolem 2 500 m.
Složení zeleného čaje
Zelený čaj obsahuje alkaloidy jako kofein (3 až 5%) a malé množství jiných alkaloidů (theobrominu, theofylinu, xanthínu a adeninu), které zvyšují metabolismus tuků. Správně usušený zelený čaj obsahuje asi z 1/3 suché váhy polyfenoly, z nichž má vědecky dokázáno největší antioxidační účinek právě EGCG (epigallokatechin galát), který překonává i vitaminy C, E a karoteny.
Další významné látky obsažené v zeleném čaji jsou flavonoidy (kvercetin, quercitrin, rutin, atd.), Aminokyseliny (hlavně L-theanin), steroly, saponiny, silice, třísloviny, draslík, fluor, hořčík, mangan, vápník, zinek, železo a další vitamíny (B1, B2, B3, B7, C, E, K) – celkem až kolem 300 různých látek.
Blahodárné účinky na lidské tělo
Zelený čaj se díky popularitě a zvýšené spotřebě na západě stal během posledních let předmětem velkého množství vědeckých studií. Ty prokazují jeho příznivé účinky na lidský organismus.
Příznivý účinek zeleného čaje:
- Zvyšuje spalování tuků (zvyšuje metabolismus)
- Chrání před kardiovaskulárními chorobami (snižuje špatný cholesterol)
- Snižuje krevní tlak
- Slouží jako prevence proti vzniku cukrovky
- Bojuje proti zubnímu kazu a eliminuje zápach z úst
- Chrání před hepatitidou
- Dokáže snižovat riziko vzniku rakoviny
- Slouží jako prevence proti artritidě
- Zlepšuje imunitu
- Dokáže bojovat proti alergiím
- Zlepšuje paměť, stimuluje mozkovou činnost a snižuje stres
- Antioxidační účinek vůči volným radikálům, zabraňuje stárnutí
- Antimikrobiální účinek
- Termogenní účinek, zvyšuje tvorbu tepla, takže ztrácíme více energie při stejné námaze.
- Odbourávání tukové tkáně (viscerálního tuku) a redukce hmotnosti
- Snižuje hladinu triglyceridů v krvi – chrání játra před ztukovatěním (steatóza) a hromaděním tukové tkáně
- Zabraňuje úzkostným stavům, zvyšuje dopamin (hormon štěstí)
- Chrání mozek ve stáří před neurodegenerativními onemocněními (Alzheimer, Parkinson)
Zelený čaj se používá v souvislosti s následujícími onemocněními:
- Hubnutí
- Ateroskleróza
- Vysoký cholesterol
- Prevence chřipky
- Prevence rakoviny střeva
- Prevence rakoviny prostaty
- Prevence rakoviny prsu
- Prevence rakoviny plic
- Prevence kazů zubů
- Crohnova choroba
- Kopřivka
- Snížená imunita
- Virová a bakteriální infekce
- Leukémie
- Dysplazie děložního čípku
- Alergie
Zelený čaj v reduXs
Zelený čaj je obsažen v 1 kapsli reduXs v množství 100 mg, což je přibližně 150mg kofeinu. Doporučené dávkování, 1 kapsle denně, dostatečně pokryje množství potřebné k zajištění žádaného výsledku.
Tobolka se ráno před jídlem zapíjí se dostatečným množstvím vody. Doplněk stravy se nesmí používat jako náhrada pestré stravy, je nevhodný pro děti, těhotné a kojící ženy. Osoby, které jsou alergické na použité suroviny nebo mají zdravotní problémy, by měli užívání konzultovat se svým lékařem nebo lékárníkem. Skladovat mimo dosah dětí, při teplotě do 25 stupňů v dobře uzavřeném obalu.
zdroje:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelen%C3%BD_%C4%8Daj
http://www.prozdraveziti.cz/zeleny-caj-nefermentovany-list-cajovniku-praveho
https://cs.medlicker.com/377-zeleny-caj-a-jeho-blahodarne-ucinky
https://womanonly.topzine.cz/jak-na-spalovani-tuku-vsadte-na-zeleny-caj/
http://e-cajovna.net/lecive-ucinky-caje-zeleneho